[What's New Icon]

Istoric Arhitectura peisagera Importanta Imagini din Arboretum

ARBORETUM - suprafata notabila de teren, destinata cresterii si expunerii efective a diferitelor tipuri de arbori, arbusti, liane si alte plante, valoroase din punct de vedere forestier si ornamental, care pot creste intr-o zona data, precum si intretinerii, etichetarii corecte si a studiului plantelor existente si nou introduse.

(Wyman`s Gardening Encyclopedia)

[HRule Image]

Sa ne prezentam

Statiunea de cercetari silvice Simeria este o subunitate a Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS) Bucuresti.

Statiunea Simeria isi desfasoara activitatea incepand cu anul 1954, infiintarea a fost determinata de necesitatea cunoasterii aspectelor silviculturii din zona, iar localizarea ei la Simeria a fost determinata de existenta Arboretumului (Parcului dendrologic) - vechi centru de cultura a speciilor exotice.

Baza materiala cuprinde: Arboretumul Simeria (67 ha.) - valoroasa colectie de plante lemnoase, exotice si indigene - unde se afla sediul unitatii si laboratorul de genetica moleculara; pepinierele (3 ha.) si serele de la Simeria, pepiniera Dobra (9 ha.).

 

[HRule Image]

Profilul unitatii

Activitatile predominante ale unitatii sunt de cercetare si productie silvica.

Activitatea de cercetare stiintifica la Statiunea Simeria cuprinde urmatoarele domenii:

- Genetica moleculara: studiul diversitatii genetice la principalele specii forestiere din ecosistemele Romaniei, cu ajutorul markerilor genetici moleculari
- Biotehnologii (culturi in vitro): tehnologii avansate de micropropagare (embriogeneza somatica), conservarea ex situ a resurselor genetice la specii forestiere, selectie somaclonala.
- Tehnologii moderne de cultura a speciilor ornamentale valoroase
- Dendrologie: identificari si verificari ale speciilor lemnoase, stabilirea tehnicilor de multiplicare vegetativa si generativa a speciilor exotice, cercetari fenologice si ecologice asupra speciilor din Arboretum, difuzarea informatiilor stiintifice si tehnice in scopul constientizarii publicului larg privind importanta deosebita a conservarii si gerstionarii durabile a resurselor naturale.

In serele din baza materiala se produc plante ornamentale ce sunt apoi transferate in pepinierele de productie pentru a se dezvolta si a ajunge la nivelul optim de livrare. Pepinierele contin un bogat sortiment de puieti ornamentali de rasinoase si foioase ce se utilizeaza intens la amenajarea de zone verzi, parcuri si gradini.

Arboretumul (Parcul dendrologic) - rezervatie stiintifica - constituie un capitol aparte in cadrul unitatii. Aclimatizarea de noi specii precum si intretinerea lui constituie un mare volum de lucrari asigurate din fonduri proprii. Arboretumul Simeria este considerat un "monument national in arta parcurilor", cuprinde peste 2000 de unitati sistematice din diferite zone ale globului. In cadrul Arboretumului se realizeaza un schimb de seminte cu unitati similare din intreaga lume pentru aclimatizarea plantelor si imbogatirea colectiei aflate aici.

 

Contacte, informatii:

Telephone: +40 254 261254

FAX: +40 254 261254

Postal address: 2625, Simeria, Str. Biscaria, no. 1, jud. Hunedoara, ROMANIA

Electronic mail: General Information: icashd@rdslink.ro

[What's New Icon]

Autorul multumeste celor care au contribuit la construirea acestui site: Dorel GHERMAN, Antoniu Puiu DUBAN, Emil POPA, Alin SOUCA

Trimiteti un mesaj la icashd@rdslink.ro pentru intrebari si comentarii despre acest web site.
Copyright © 2001 ICAS Statiunea Simeria - Ovidiu Iordan
Last modified: mai, 2001